Активности у процесу апликације за Европску престоницу културе 2024. године

Скупштина града Бања Лука је, на сједници одржаној 15. марта 2017. године, једногласном подршком одборника, усвојила одлуку о кандидатури Града Бања Лука за учешће у програму Европска престоница културе.

Градоначелник је 19. априла 2017. године оформио Тим ”Бања Лука 2024” у сљедећем саставу: Марко Билбија (архитекта, сценограф) – шеф тима, Дијана Грбић (савјетник градоначелника за културу), Моника Поњавић (театролог, теоретичар филма, сценограф), Зоран Галић (Деск Креативна Еверопа, продуцент), Сара Вујковић (директорица Музеја савремене умјетности РС, историчар умјетности-музејски савјетник), Младен Бањац (историчар умјетности-кустос), Соња Ђурић (пјевачица и студент продукције).

Уз Тим, градоначелник је формирао и Савјет за припрему и учешће Бање Луке у пројекту Европска престоница културе 2024. године, којег чини 36 културних радника и који је своју прву сједницу одржао 13.новембра 2017. године. Савјет има савјетодавну улогу у процесу аплицирања.

Тим „Бања Лука 2024“, којем је повјерена израда апликације, али и документа Стратегије, са радом је почео у мају ове године. Процес истраживања и анализе постојећег стања у култури, неопходног за израду Стратегије, је у својој посљедњој фази.

Прва фаза анализе постојећег стања подразумијевала је низ истраживања која су спроведена у неколико етапа, и то путем писмене форме (попуњавањем упитника), кроз индивидуалне разговоре са представницима градских установа културе, републичких установа културе, организација и удружења регистрованих на територији Бањалуке. На адресе институција и јавних установа културе, те удружења и организација независног сектора, до сада је послано преко 140 упитника.

Током јула, августа и прве половине септембра приступило се другом дијелу прве фазе анализе стања, односно појединачним интервјуима са представницима институција, јавних установа културе и организација. Спроведено је око 90 интервјуа чији су резултати послужили као полазна тачка за идентификовање кључних изазова, али и потенцијала у културној сцени Бањалуке.

Октобар и новембар резервисани су за спровођење разговора са радним групама за израду Стратегије, које су организоване према областима. У питању су радне групе које у просјеку, по области, броје око двадесет чланова, а састављене су из представника јавних установа културе, организација, те истакнутих умјетника и стручњака у култури. План је да Нацрт стратегије развоја културе Бањалуке 2018-2028 буде готов крајем јануара 2018. године. Бања Лука ће тако почетком сљедеће године добити први план стратешког развијања њене културне сцене.

Током октобра је завршена и израда упитника за истраживање културних потреба публике. Истраживање, са којим се већ кренуло у рад, ће обухватити 1.000 испитаника, грађана Бањалуке, различитих демографксих групација, а прелиминарни резултати се очекују почетком децембра. У питању је прво истраживање овог типа у Бањалуци. 

Паралелно са истраживањем и израдом Стратегије, Тим ради и на конципирању концепта пројекта са којим ће Бања Лука изаћи пред Европску комисију у октобру сљедеће године. План је да се са концептом у јавност изађе на прољеће када ће бити расписан и јавни позив за пројектне идеје. На јавни позив се могу одазвати сви заинтересовани, а одређене смјернице за конципирање пројектних идеја ће јавности, умјетницима и културним дјелатницима бити представљене путем фокус група које ће Тим организовати почетком сљедеће године, као и путем презентација примјера добре праксе.

Први јавни дијалог: Град Бања Лука и пројектни Тим за апликацију Европска престоница културе „Бања Лука 2024“, организoвали су 13. новембра 2017. године у  препуном Дому омладине први јавни дијалог на тему "Европска престоница културе: Бања Лука 2024".
Теме разговора биле су:
•    Шта је пројекат Европска престоница културе (ЕПК)?
•    Каква су искуства других градова везана за процес апликације и спровођења пројекта?
•    Зашто је Бањалуци пројекат ЕПК потребан?
•    Како да дођемо до квалитетног документа Стратегије развоја културе Бањалуке?
Гости на скупу били су: проф. др Милена Драгићевић-Шешић, шеф УНЕСКО катедре за културну политику и менаџмент, Универзитет уметности у Београду; Немања Миленковић, директор фондације „Нови Сад 2021“; Береника Никодемска, координатор програма АИР „Вроцлав 2016“ и Владимир Рукавина, директор Народног дома Марибор „Марибор 2012“.

Ажурирано: новембар 2017. године


Материјал преузет са званичног сајта Града Бања Лука - www.banjaluka.rs.ba