• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / О Бањој Луци / Историја / ЦКУДМ "ВЕСЕЛИН МАСЛЕША"
ЦКУДМ "ВЕСЕЛИН МАСЛЕША" PDF верзија   Верзија за штампу

Централно културно-умјетничко друштво младих „Веселин Маслеша“ из Бање Луке основано је 1948. године, као добровољно удружење грађана са циљем да - кроз организован рад, првенствено са младим генерацијама - чува од заборава и јавно презентује аутентичне облике народне културе и умјетности, те да развија остале облике културног и умјетничког дјеловања, попут драмске, литерарне, ликовне, итд.
Током свог шест децеенија дугог рада, ово друштво је остварило запажене резултате у ликовној и драмској секцији, те Клубу младих писаца, који су изњедрили истакнуте појединце и врхунска остварења. Ипак, највеће резултате остварио је фолклорни ансамбл „Маслеше“, који је од формирања друштва био и најмасовнији, а који је обједињавао фолклорну секцију, народни оркестар, вокалне солисте и - у новије вријеме - изворну вокалну групу.
Од оснивања до данас, кроз овај фолклорни ансамбл прошло је око 10.000 чланова, а годишње чланство варирало је од стотину (у првим годинама) до седам стотина (у периоду између 1970. и 1990. године), што је зависило од простора који је друштво користило за своје активности. У посљедњих 10 година, „Маслеша“ (у просјеку) окупља око 300 активних чланова, међу којима су дјеца, омладина и радници, који су сврстани у четири секције и осам група.
Фолклорни ансамбл већ 30 година на свом репертоару одржава између 20 и 25 кореографија, које редовно обнавља, што га сврстава међу десет водећих на простору бивше Југославије, а водећи је у Републици Српској и БиХ. Због разноврсног репертоара, створена је потреба за посебним костимирањем сваке кореографије, што је допринијело живописнијем и динамичнијем извођењу.
У круговима музејских радника и радника из области етнологије, већ 1970. године указано је на значајан фундус оригиналних предмета из ове области, који се налази у „Маслеши“, а који не посједују чак ни музејске установе са ових простора. Већином су то ношње с краја 19. и из прве половине 20. вијека, са подручја Босанске Крајине. За свој успјешан умјетнички рад, као и за висок ниво презентовања аутентичне културе, „Маслеша“ је до сада награђиван са многобројним домаћим и међународним признањима, од којих посебно треба истаћи освајање првог мјеста и високог признања „Ajhasson d´Or“ („Златни играч“), на великом Међународном фестивалу дјечијег фолклора у организацији CIOFF-а, који представља Свјетску асоцијацију фолклориста у саставу UNESCO-а...

Градска управа града Бањa Лукa © 2008