• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / О Бањој Луци / Историја / ВАТРОГАСНО ДРУШТВО "БАЊА ЛУКА"
ВАТРОГАСНО ДРУШТВО "БАЊА ЛУКА" PDF верзија   Верзија за штампу

            

На иницијативу заљубљеника у ватрогаство, као и људи оданих овом хуманом позиву, давне 1883. године основано је Ватрогасно друштво „Бања Лука“. Језгро друштва чинили су ентузијасти, добровољци, волонтери и сви они који су - иако су посједовали скромно знање о ватрогаству - жељели да учествују у борби против ватрене стихије.
Све до 1945. године они су представљали једину снагу за борбу са ватром, тако да су дали велики допринос развоју ватрогаства на подручју Бање Луке и читаве регије, јер су били окосница у припремању, обучавању и образовању чланова будућих ватрогасних јединица. Управо чланови овог друштва имали су велику улогу и у масовном образовању и подучавању стновништва путем Цивилне заштите у мјесним заједницама, школама, установама и предузећима. У прогресу ВД „Бања Лука“ посебно су се истакли његови некадашњи чланови Бошко Мрђа, Јово Давидовић, Ибро Балчиновић, Арсо Бркић, Душан Врањеш, Боро Ђекић и Вехбија Гочић...
Првобитна возила, која су коришћена за гашење пожара, била су коњске запреге са малим резервоарима, ручним пумпама и кратким мердевинама за пењање. Временом, са развојем технике, та опрема се мијењала, што је доприносило све већој ангажованости чланова Друштва, који су касније постали (углавном) професионални ватрогасци.
Чланови овог друштва посебно су се истакли 1969. године - у вријеме катастрофалног земљотреса, који је погодио Бању Луку - и током седамдесетих година прошлог вијека, у вријеме великих поплава на подручју града, када су се излиле Широка ријека, Врбас и Врбања.
У посљедње вријеме, бањолучки ватрогасци су обновили своју опрему и спремни су за све изазове, које са собом носи борба са ватреном стихијом и природним непогодама...

Градска управа града Бањa Лукa © 2008