• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / О Бањој Луци / Историја / ПАДОБРАНСТВО У БАЊОЈ ЛУЦИ
ПАДОБРАНСТВО У БАЊОЈ ЛУЦИ PDF верзија   Верзија за штампу

                                          

Мало који спортски колектив у граду на Врбасу има тако дугу традицију и свијетле резултате као Падобрански клуб Бања Лука. Од оснивања до данас, овај клуб је један од најтрофејнијих спортских колектива у Бањој Луци, чији су такмичари освојили велики број државних и републичких првенстава, забиљежили неколико високих пласмана на међународним такмичењима и остварили низ запажених резултата, како у појединачној, тако и у екипној конкуренцији.
Падобрански клуб Бања Лука је, иначе, правни и фактички насљедник Првог краљевског аеро-клуба, који је основан захваљујући иницијативи првог бана Врбаске бановине Светислава Тисе Милосављевића, давне 1932. године. Овај клуб се поноси првим падобранским скоком у Босни и Херцеговини. Највише храбрости за поменути чин имала је Бањолучанка Невенка Нена Личина-Мајц, која је историјски скок падобраном извела 15. јануара 1948. године, бранећи боје бањолучког Падобранског клуба. Невенка Личина-Мајц је била међу првим женама на територији бивше СФР Југославије, које су биле довољно храбре за овакав подвиг.
Дакле, Личина-Мајц је 15. јануара 1948. године извела сондажни скок из авиона „јункерс ју-52“, као прва жена-падобранац у Бањој Луци и БиХ. Те године је скакала и на сарајевском аеродрому „Бутмир“, из истог авиона, а нешто касније и из авиона „даглас ДЦ-3“. Још 6 дјевојака је 1948. године завршило падобранску обуку у Бањој Луци, а Личина-Мајц ће ускоро постати и прва жена-инструктор падобранства код нас. Око ње ће се окупити преко 200 падобранаца на теоретској настави, што је било огроман напредак у развоју падобранства, као екстремног спорта тог времена.
Невенка Личина-Мајц је 1951. године извела тешке и опасне скокове изнад Бање Луке, а 1963, као једина жена-падобранац, учествовала је у снимању играног филма „Десант на Дрвар“, у којем је потпуно реконструисан десант њемачких окупатора на овај град 1944. године. Она је стекла и звање прве жене-пилота једрилице, а била је и прва жена-пилот моторног авиона у Бањој Луци (са пилотском дозволом број 383). Своје омиљене акробације изводила је на авиону „тројка“.
Од те 1948. године до данас, бањолучка падобранска школа и њени инструктори одшколовали су неколико стотина спортских падобранаца, тренера и наставника падобранства, који су у претходних 60 година постизали врхунске резултате...

(За текст су коришћени подаци из Архива Падобранског школског центра „Бања Лука“, Архива Падобранског клуба Бања Лука, те монографије „Бања Лука – вечни град зеленила, младости и спорта“, аутора проф. Радмиле Тонковић из Београда)

Градска управа града Бањa Лукa © 2008