• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / О Бањој Луци / Историја / БАЊОЛУЧКА РЕАЛНА ГИМНАЗИЈА - "РЕАЛКА"
БАЊОЛУЧКА РЕАЛНА ГИМНАЗИЈА - "РЕАЛКА" PDF верзија   Верзија за штампу

              

Значајнији европски развој и достигнућа Бања Лука доживљава за вријеме аустроугарске окупације, јер је дотадашња - турска власт - била неповјерљива према новим идејама и разноврсним културним потребама. Почетак дуге историје образовања и богате педагошке прошлости града огледа се у оснивању првих основних, вјерских, дјевојачких и трговачких школа, али, првенствено, отварањем Велике државне Реалне гимназије.
Популарна „Реалка“ је отворена 4. октобра 1895. године, непуних десет година послије почетка рада Трговачке школе, иначе прве средњошколске установе у Бањој Луци, која је (недуго затим) и затворена. Иницијативу за отварање школе - која би припремала ученике за „шумарске, пољодјелске, кемичке и друге високе школе“ - одобрило је заједничко министарство у Бечу, а образложена је потребом стварања стручног кадра различитих профила, неопходних за искоришћавање природних богатстава.
Настава у осморазредној школи одвијала се кроз 15 предмета, и то према плану и програму који су доносиле хабсбуршке власти. Број уписаних ученика се од првобитних 66 до 1917. године попео на 430. Првих година настава се одвијала у згради бивше ,,Руждије“, која је раније била турска вјерска школа, а од 1. марта 1898. године Гимназија се сели у нову двоспратну зграду, која је по својим критеријумима задовољавала све педагошке захтјеве. Управо та зграда, временом прозвана „Бастиља“, постала је понос и једно од највећих знамења Бање Луке.
Од свог оснивања, Гимназија је била резервисана за мушкарце, док су ученице право да је похађају добиле 1912. године, најприје као ванредне, а од 1919, године и као редовне ученице. Сви ученици поштовали су строга школска правила, од ношења одређене униформе до ограниченог кретања. „Реалка“ је за веома кратко вријеме постала културна, научна, па и национална институција.
У катастрофалном земљотресу у октобру 1969. године, зграда Гимназије је веома оштећена и стручњаци су – као једино рјешење – предложили потпуно рушење овог објекта, што је и учињено почетком 1970. године. Неколико година касније, као поклон града Сарајева, изграђена је нова, модерна зграда Гимназије, са 21 учионицом, фискултурном салом и свим неопходним пратећим просторијама. Данашњу бањолучку Гимназију похађа око 1.200 средњошколаца. Одавно је у плану доградња још једног спрата зграде, али то до сада није реализовано...

(За текст су коришћени подаци из монографије „Бања Лука“, аутора Ђорђа Микића, и web-сајт Гимназије (www.gimnazijabl.rs.ba))

Градска управа града Бањa Лукa © 2008