• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Почиње обнова улазне куле на тврђави Кастел
Почиње обнова улазне куле на тврђави Кастел PDF верзија   Верзија за штампу

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, током данашњег обиласка тврђаве Кастел, најавио је да ће реконструкција крова улазне куле, која је изгорјела у пожару 2013. године, почети чим то дозволе временске прилике.

Према његовим ријечима, за обнову је путем јавног тендера изабрано београдско предузеће „Кото“, које би, у зависности од временских услова, радове требало почети током овог мјесеца и завршити их у року од 60 дана. Вриједност радова је око 50.000 КМ.

Градоначелник Радојичић је нагласио да тврђава Кастел изискује значајна средства за реконструкцију и једна фаза је већ урађена захваљујући фондовима Европске уније.

-Већ неколико година нема тих додатних средстава из фондова, која су потребна за комплетну реконструкцију тако да смо се одлучили да радимо дио по дио односно по фазма у зависности од расположивих средстава – истакао је градоначелник.

Он је најавио да би ове године требало да започну и радови на кули иза улазне, која је такође у лошем стању. У буџету је за реконструкцију те куле предвиђено око 100.000 КМ.

-Надам се да ћемо ове године ући у дјелимичну реконструкцију и евентуално привођење намјени и те куле, јер неколико простора унутар Кастела је већ приведено додатним намјенама попут Камене куће, која је сада изложбени простор и још три куле су употребљиве – додао је Радојичић.

Кастел је једна од првих знаменитости у граду коју туристи посјете, те ће упоредо са изналаском средстава за њену обнову, Град осмишљавати додатни садржај на тврђави интересантан туристима.

-Свакако да су потребна и средства и снага да се уради комплетна реконструкција Кастела и попуни садржајем. Оно што ћемо радити у временским интревалима, јесте да ћемо дио по дио програмски осмишљавати, радити одређене поставке како бисмо створили једну туристичку понуду и да свако ко посјети Кастел може да види неки стални програм – навела је начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политку Наталија Тривић.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008