• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Служен парастос Србима страдалим у Дракулићу
Служен парастос Србима страдалим у Дракулићу PDF верзија   Верзија за штампу

Поводом 76. годишњице усташког покоља над српским становништвом у насељима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, положио је данас вијенац код Спомен-костурнице у Дракулићу.

Прије полагања вијенаца, код Спомен-костурнице служен је парастос српским жртвама, а у јутрањим часовима у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу служена је Света литургија за невино убијене Србе чиме је и почело обиљежавање годишњице од усташког покоља Срба у Дракулићу и оближњим мјестима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Помену у Дракулићу су присуствовали и предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и делегација Народне скупштине Републике Српске, представници Града Бања Лука, борачких организација, потомци жртава овог злочина и други.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ Срба у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

Под командом надпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе су уз помоћ бањалучких усташа убијале Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008