• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Светосавска академија у суботу у Банском двору
Светосавска академија у суботу у Банском двору PDF верзија   Верзија за штампу

У част Светом Сави, првом српском архиепископу, учитељу и просвјетитељу, у Банском двору у суботу, 27. јануара, са почетком у 20.00 часова биће одржана Светосавска академија. Организатори су: Српска православна црквена општина Бања Лука, Град Бања Лука и Српско-пјевачко друштво "Јединство". Учеснике Светосавске академије можете погледати овдје.

Свети Сава (световно име Растко, монашко име Сава) рођен је око 1175. године у Расу, а умро 14. јануара (по јулијанском календару) 1236. у Трнову, Бугарско царство. Био је најмлађи син српског великог жупана Стефана Немање, светогорски монах, јеромонах и архимандрит Студенице, први архиепископ аутокефалне Српске архиепископије, дипломата, законодавац, књижевник и ходочасник. Широко се сматра једном од најзначајнијих личности српске историје, а Српска православна црква га слави као свеца. Његова личност је остварила велики утицај на средњовековно српско књижевно стваралаштво, а његов култ се вијековима његује у српском народу.

Српска православна црква 27. јануара слави дан свог утемељивача, државе и школства - Светог Саве. Савиндан се обиљежава у свим школама у Републици Српској као радни, али ненаставни дан - школска слава.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008