• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Представљено идејно рјешење новог Зеленог моста, на љето почиње изградња
Представљено идејно рјешење новог Зеленог моста, на љето почиње изградња PDF верзија   Верзија за штампу

До краја године Бања Лука би требало да добије нови мост на локацији садашњег Зеленог моста, изјавио је градоначелник Игор Радојичић, послије данашње презентације идејног пројекта нове повезнице преко Врбаса која ће спојити насеља Обилићево и Кочићев вијенац.

Нови мост, предвиђене дужине од 80 метара, требало би да замијени постојећу конструкцију која је, због дотрајалости, прошле године затворена за саобраћај моторних возила.

- Очекујем да до краја фебруара донесемо одлуке о финансирању, у марту покренемо јавну набавку и током љета да почне градња новог моста. Под оптималним условима, односно уколико не буде жалби и отезања тендерских процедура, до краја године могао би бити завршен нови мост - казао је градоначелник Игор Радојичић.
Процијењена вриједност новог моста, на бази идејног пројекта, износи близу два милиона КМ, али тачан износ биће познат тек након проведене тендерске процедуре, односно достављених понуда. Према процјени пројектаната, нови мост може бити саграђен у року од 148 радних дана.

Према Радојичићевим ријечима, новац за изградњу моста биће обезбијеђен емисијом обвезница или кредитним средствима, а коначна одлука о томе која ће опција бити изабрана биће донесена до фебруарске сједнице градског парламента.

- На фебруарској сједници градске скупштине ићи ћемо са одлуком која се односи на неколико капиталних пројеката за ову годину, а који нису планирани у оквиру буџета, већ кроз емисију обвезница или кредитно задужење од пет милиона КМ. Први пројекат је нови Зелени мост, затим прва фаза изградње Улице Краља Александра I Карађорђевића, наставак источног транзита и спој према новом мосту, те наставак пројекта водоснабдијевања, а што се односи на подсистем „Звијезда“ пројекта Црно врело и завршетак спортске дворане на мјесту бившег Шопинг центра. Свих пет пројеката су у екстерном финансирању, односно нису у потпуности укључени у буџет - закључио је градоначелник Радојичић.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, истиче како изградњу новог моста треба посматрати у склопу цијелог пројекта спајања Источног и Западног транзита.

- Сигурно да ће то значајно допринијети саобраћајном растерећењу. Поред функционалности новог моста, он мора задовољавати и естетске критеријуме - казао је Сандић.

Идејни пројекат моста урадила је пројектантска кућа „Инк конструктор“ . Укупна дужина моста биће 80, а ширина 14 метара. Занимљиво је да је главни носиви стуб пројектован у облику латиничног слова „З“, с обзиром на увријежени назив овог моста.

Директор „Инк конструктора“ Небојша Простран, истакао је да су осим двије саобраћајне траке, предвиђене обостране пјешачке и  бициклистичке траке, као и видиковац и модерна расвјета.

Ради појачаног естетстког ефекта и самог назива моста, осим модерне лед расвјете, планирано је да се цијелом дужином конструкције буде засађен бршљан који ће се протезати уз ограду конструкције

Градска управа града Бањa Лукa © 2008