• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Здрави темељи за развој органске производње
Здрави темељи за развој органске производње PDF верзија   Верзија за штампу

Предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић, посјетио је данас Удружење грађана „Здрава логика“ са чијим представницима је разговарао о органској производњи и могућностима подршке пројектима развоја и унапређења рада органских произвођача.

Основни  циљ Удружења грађана „Здрава логика“ је развијање квалитета производње органских/еколошких произвођача, те повезивање продаваца и произвођача.
 
- Ово што су представници „Здраве логике“ направили у Бањој Луци је за сваку похвалу. Увјерен сам да се наша производна снага и велики потенцијал управо крију у подстицању органске производње. Наши грађани имају здраву алтернативу, а  произвођачи добијају заузврат њихово повјерење. Град је показао како кроз константно повећање подстицаја за пољопривреду, тако и кроз подршку низу пројеката да подржава овакве идеје – рекао је предсједник Зоран Талић.

Оснивач „Здраве логике“ Маја Миљевић је истакла да ово удружење служи као маркетнишка и промотивна платформа органских и домаћих произвођача. Поред промоција, „Здрава логика“, казала је, осигурава и пласман ове врсте производње (свјеже воће и поврће и прерада) кроз партнерска продајна мјеста.

Недавно су завршили обуку и припрему за „краудфандинг“ (eng. crowdfunding) кампању УНДП-а. „Краудфандинг“ је алтернативни начин осигурања капитала који се састоји у јавном представљању различитих врста пројеката, најчешће у почетној фази развоја, у које људи из цијелог свијета улажу новац на основу непосредне јавне интеракције сa носиоцем пројекта и процјене квалитета пројекта.

Једна од тема разговора предсједника Талића и представника „Здраве логике“ био је управо „краудфандинг“, али и начин на који функционише платформа овог удружења, захваљујући којој се повезују домаћи произвођачи и купци.

Маја Миљевић је рекла да су Бањалучни врло заинтересовани за здраве органске производе и да често не могу да подмире потребе тржишта. Нада се да ће се то промијенити и да ће се мрежа органских произвођача у Бањој Луци ширити. Она је захвалила Талићу што је исказао интересовање за рад овог удружења и истакла да су разговарали и о начинима како Град може помоћи да се пољопривредници више укључе у органску производњу, да се едукују, али и обуче за писање пројеката.

- Ово је добар концепт и успостављена је сарадња са другим организацијама и ван државе, односно са организацијама које им могу и екстерно помоћи финансијски и то је интресантно. Циљ је да се оствари сарадња Града са овим удружењем, јер када су здраве приче, попут "Здраве логике" сигурно је да може бити све угодније, љепше и здравије – закључио је Талић.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008