• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Бања Лука на свјетској мапи Конфучијевих института
Бања Лука на свјетској мапи Конфучијевих института PDF верзија   Верзија за штампу

Бањa Лукa се од данас налази на свјетској мапи Конфучијевих институтa. Наиме, као доказ пријатељства и добре сарадње Републике Српске и Народне Републике Кине, данас је у Бањој Луци отворен Конфучијев институ. Овај институт су у простору Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци отворили прердсједник Републике Српске Милорад Додик и замјеник градоначелника кинеског града Тјенђина Џао Хаишан.

Додик је рекао да је ово важан дан зa Републику Српску и бањалучки Универзитет јер је Кина незаобилазан центар моћи у савременом свијету. Он је додао да се у посљедњих неколико година радило на пројекту формирања Конфучијевог института на којем ће бити спровођени различити програми, са нагласком на учење кинеског језика.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Бањoj Луци Радослав Гајанин, рекао је да се Република Српска и овај универзитет придружују заједници од 525 основаних Конфучијевих института у свијету, које похађа девет милиона ученика и студената. Он је оцијенио да ће институт допринијети размјени Кине и Српске у областима образовања, науке, културе и економије.

Амбасадор Кине у БиХ Чен Бо, изразила је задовољство што је отворен Конфучијев институт у Бањoj Луци и захвалила за успјешну сарадњу руководству Републике Српске.

Данашњем отварању Конфучијевог института присуствовали су и предјседник Владе РС Жељка Цвијановић, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и броjни други гости из РС и НР Кине.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008