• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Мирко Иванковић најбржи у пливању за Часни крст
Мирко Иванковић најбржи у пливању за Часни крст PDF верзија   Верзија за штампу

Велики хришћански празник – Богојављење, у Бањој Луци је данас обиљежен традиционалном литијом и пливањем за часни крст на ријеци Врбас. 

Богојављенске свечаности започеле су светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља, коју је служио епископ бањалучки господин Јефрем. Након тога, улицама Бање Луке, прошла је свечана литија у којој је учествовао и градоначелник Игор Радојичић.

По доласку литије на Градски мост, одржан је вјерски обред, а потом је Часни крст спуштен у ријеку Врбас. До крста је пливало тридесетак младића, а најбржи је био Мирко Иванковић. Он је награђен златником, који су му уручили епископ бањалучки господин Јефрем и градоначелник Радојичић.


- Послужило нас је и вријеме и хиљаде Бањалучана се прикључило обиљежавању Богојављења и чини ми се да сваке године имамо све више људи на овим свечаностима. Традиција траје уназад 100 година, с тим да је прекидана у различитим временима, а Град Бања Лука у посљедње вријеме, заједно са Епархијом бањалучком, организује богојављенске свечаности. Честитам свим момцима који су данас учествовали у пливању за Часни крст, а посебно побједнику Иванковићу – рекао је градоначелник Игор Радојичић.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008