• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Уручено престижно признање: Бањалука Европски град спорта 2018. године
Уручено престижно признање: Бањалука Европски град спорта 2018. године PDF верзија   Верзија за штампу

Град Бањалука проглашен је вечерас у Бриселу за Европски град спорта 2018. године, као један од 23 европска града који се окитио овим, престижним признањем, намјењеном популаризацији бављења спортом.

Бањалука је једини град из БиХ који се окитио овом титулом, и уједно, једини ван Европске уније који ће носити овај назив у 2018. години.

Престижно признање, коју додјељује Европска федерација метропола и градова спорта, вечерас је у Европском парламенту у Бриселу, у име града, примио градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Послије уручења, градоначелник Радојичић изјавио је да ће град Бањалука, са своје стране, учинити максималне напоре у идућој години како би се ова награда валоризовала кроз конкретне активности на терену, а прије свега популарисањем бављења спортом међу дјецом школског узраста.

-Ово је велика ствар и за међународну афирмацију града, поготово што цијела БиХ, па тако и Бањалука, у европској јавности још увијек носи терет посљедњег рата. Данас, ту слику, кад је ријеч о Бањалуци, покушавамо промијенити наметањем у први план прича о култури, спорту и побољшању пословног окружења - рекао је Радојичић.

Он је додао да ће Бањалука, захваљујући овом признању, дати додатни вјетар у леђа недавно усвојеном програму развоја спорта на подручју града, којим се у први план ставља развој спорта међу дјецом школског узраста. Према његовим ријечима, Европска федерација је, приликом разматрања апликације за ово признање, посебно позитивне оцјене дала новом програму за развој спорта. 

-Наш циљ је да у години пред нама развијамо спортску базу, дајући подршку развоју школског спорта. Конкретно, Град ће финансирати спортске програме у школама, стављајући фокус на дјецу у узрасту до шестог разреда. Са школама ћемо развити посебне програме са наставницима физичког васпитања о додатним спортским активностима које би биле бесплатне за ту дјецу. Другим ријечима, Град би плаћао додатне спортске програме, а они који би се, по истеку програма, даље одлучивали на бављење спортом, били би усмјеравани према спортским клубовима - навео је Радојичић.   
 
Осим Бањалуке, титулу Европског града спорта за 2018. годину понијела су још 22 града, и то сви из земаља – чланица ЕУ. Од земаља бивше Југославије, признање је, поред Бањалуке, отишло и словеначком Марибору.

Учешће у највећој мрежи градова спорта, подсјетимо, доноси бројне погодности као што су регионална и европска препознатљивост, али и прилика да град учествује у бројним конкурсима за средства ЕУ када је у питању спорт.

Град Бањалука се на кандидатуру за Европски град спорта одлучио слиједећи примјере бројних европских градова који су у прошлости остварили значајне бенефите од ове титуле.

Од 2007. године, откад се додјељује ово признање, забиљежени су примјери бројних градова који су, послије стицања овог признања, знатно подигли ниво спортских активности, али и привлачења нових инвестиција.
Као једни од најуспјешнијих примјера, често се наводе словачке Кошице, који је, као Европски град спорта 2016. године, успио да на основу тога привуче око 10 милиона евра нових инвестиција, али и италијанског Торина који је, у години кад је био град спорта, успио да организује више од хиљаду спортских догађаја.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008