• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / У оквиру кандидатуре за ЕПК 2024. године: Први јавни дијалог у понедјељак
У оквиру кандидатуре за ЕПК 2024. године: Први јавни дијалог у понедјељак PDF верзија   Верзија за штампу

Град Бања Лука и пројектни Тим за апликацију Европска престоница културе „Бања Лука 2024“, организују у понедјељак, 13. новембра, у 18 часова први јавни дијалог на тему "Европска престоница културе: Бања Лука 2024", који ће бити одржан у  Дому омладине.

На овом скупу, могу учестовати сви заинтересовани, а циљ је да се широј јавности приближи пројекат Европске престонице културе, те чују искуства других градова у вези са процесом апликације и провођења пројекта.

Гости на овом скупу су: проф. др Милена Драгићевић-Шешић, шеф УНЕСКО катедре за културну политику и менаџмент, Универзитет уметности у Београду; Немања Миленковић, директор фондације „Нови Сад 2021“; Береника Никодемска, координатор програма АИР „Вроцлав 2016“ и Владимир Рукавина, директор Народног дома Марибор „Марибор 2012“.

Подсјећамо да је Скупштина града Бања Лука, на сједници у марту 2017. године, једногласном подршком одборника, усвојила одлуку о кандидатури Града Бања Лука за учешће у програму Европска престоница културе. Градоначелник Игор Радојичић је априла ове године оформио Тим ”Бања Лука 2024”, којем је повјерена израда апликације, али и стратегије развоја културе чије је постојање један од услова за аплицирање. Тим је започео са радом у мају и како су истакли - план је да Нацрт стратегије развоја културе Бање Луке 2018-2028. буде готов крајем јануара 2018. године.

"У контексту пројекта Европска престоница културе, непосредни културни, социјални и економски утицаји су чести, а способност да се обезбиједе дуготрајни ефекти, постала је значајна и драгоцјена у кључним областима као што су промјена урбане слике града и развој, како културног, тако и туризма генерално. Самим тим, одлуком да се Бања Лука кандидује за ову титулу, град је ушао у процес  једног великог развојног пројекта чија је потенцијална добит вишеструка", рекли су из Тима "Бања Лука 2024".

Иначе, припрема и израда потребне документације за кандидатуру Бање Луке одвијаће се до 2020. године, када се очекује проглашење три европске престонице културе за 2024. годину.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008