• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / "Енергетски дани" у Бањој Луци: Градска управа прва у РС са сертификатом о енергетској ефикасности
"Енергетски дани" у Бањој Луци: Градска управа прва у РС са сертификатом о енергетској ефикасности PDF верзија   Верзија за штампу

Град Бања Лука организовао је данас манифестацију "Енергетски дани" у оквиру које  је промовисан сертификат о енергетској ефикасности, који је Бања Лука добила од Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

-Прва смо локална самоуправа у Републици Српској која има овај сертификат. Добили смо га на основу енергетског прегледа зграде Градске управе, којим је утврђен начин кориштења енергије, те системи и мјеста на којима су присутни губици исте. На основу утврђених губитака, предложене су мјере за рационалније кориштење енергије, повећање енергетске ефикасности али и побољшање нивоа комфора у самом објекту – казао је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, истичући како је Градска управа жељела да буде примјер како својим грађанима, тако и шире. Данас је сертификат постављен на свим улазима у зграду Градске управе.Поводом данашње манифестације „Енергетски дани“, Град је у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) организовао и едукативну радионицу у Основној школи „Иво Андрић“.

Дјеци је на креативан и забаван начин, професор Атом, којег глуми Душко Мазалица, указао на значај о енергетској ефикасности, која доприноси унапређењу квалитета живота уз оставрење енергетских уштеда и смањењу негативног утицаја на животну средину.

-Ове године, циљна  група  били су нам ученици основних школа, јер су управо они најотворенији према прихватању нових идеја, технологија али и квалитетнијег и здравијег начина живота. Надамо се да ће енергетска ефикасност постати саставни дио живота будућих генерација – казао је Билчар, подсјећајући да су прошлогодишњи „Енергетски дани“ одржани у децембру у бањалучким вртићима.

Послије радионице, дјеци су подијељење мајице (са логом Енергетских дана), бојанке тзв. „ЕКО ЗЕКО, бојице, као и мемори игре са илустрацијама у вези са појмом енергетске ефикасности и заштите животне средине.

Градска управа урадила је и кратке брошуре и промотивне материјале за грађане у вези са законском регултивом из области енергетске ефикасности, али и савјете за уштеду и повећање енергетске ефикасности у домаћинству који се могу преузети испред Пријемне канцеларије и у електронској верзији са званичне интернет странице Града.

„Енергетски дани“, који су резултат Споразума градоначелника  који је Град Бања Лука  потписао 2010. године - представљају један од начина којим се жели скренути пажња на значај енергетске ефикасности у зградама, индустрији и транспорту, да се ојача јавна свијест грађана о одрживој енергији и енергетској ефикасности, али и заштити животне средине.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008