• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Позив за кориснике градских простора да заостали ПДВ плате на рате
Позив за кориснике градских простора да заостали ПДВ плате на рате PDF верзија   Верзија за штампу

Градска управа позива кориснике пословних простора у градском власништву који имају заостала дуговања за неплаћени порез на додату вриједност (ПДВ), да поднесу пријаву за склапање уговора о одгођеном плаћању дуга под веома повољним условима. 

Јавни позив о одгођеном плаћању дуга према Граду расписан је данас, и корисници простора који нису измирили дуг за ПДВ настао до 30. јуна 2017. године, могу да до 11. септембра поднесу пријаву за одгођено плаћање.

Дуг ће моћи бити измириван најдуже до пет година, затаезне камате биће отписане, мјесечна рата неће моћи бити мања од 10 КМ, а датум доспијећа рате је до 10-ог у мјесецу, за претходни мјесец, с тим да прва рата доспијева 10-ог у наредном мјесецу, након потписивања уговора о одгођеном плаћању.

Пријава се подноси у писменој форми на адресу Градске управе Града Бања Лука, Одјељење за локални економски развој и стратешко планирање и треба да садржи: назив и адресу подносиоца пријаве, ЈИБ/ПИБ и жиро рачун подносиоца, износ дуга ПДВ-а према Граду насталог до 30. јуна 2017. године и приједлог подносиоца пријаве о периоду плаћања дуга на рате – број рата.

У случају неплаћања три мјесечне рате по уговору о одгођеном плаћању, уговор о одгођеном плаћању се сматра раскинутим, преостали дуг доспијева у цјелости за наплату,  а дужник губи право на отпис камата.

Наиме, ова погодност корисницима градских простора омогућена је доношењем Одлуке о одгођеном плаћању дуга према Граду Бањој Луци на сједници Скупштине Града 20. и 21. јула.

Подсјећамо да више десетина корисника градских просторија Граду, према посљедњим подацима, по основу неплаћеног ПДВ-а дугују 1,15 милиона КМ, односно готово један одсто овогодишњег буџета.

Већ дужи низ година, бројни корисници градских простора, који су им додијељени на бесплатно кориштење, суочавају се са великим рачунима за ПДВ, који је Град, у њихово име, уредно уплаћивао према Управи за индиректно опорезивање БиХ (УИО). Према досадашњим правилима, корисници тих простора су Граду требали тај износ накнадно рефундирати, међутим, велики број њих није то чинио, што је, на крају, довело до великих заосталих дуговања.

Суочена са овим проблемом, нова градска администрација је промијенила систем издавања градских простора, у покушају да смањи обевезе на основу великих рачуна ПДВ и тако омогући нормалан рад десетинама организација и удружења од општег интереса, које их сада користе.

С том намјером, сви корисници бесплатних простора сада потписују нове уговоре под измијењеним условима након чега ће им бити знатно смањења издвајања за ПДВ.

Упоредо с тим, градске власти настоје да ријеше проблем заосталих обавеза због чега је одлучено да се свим корисницима, који имају дуговања по овом основу, понуди да настали дуг измирују на одгођено плаћање, и то под веома повољним условима.

Јавни позив о одгођеном плаћању дуга према Граду можете погледати овдје.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008