• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Почела достава рјешења за комуналну накнаду
Почела достава рјешења за комуналну накнаду PDF верзија   Верзија за штампу

Сви обвезници плаћања комуналне накнаде на подручју Бање Луке у наредним данима могу очекивати да ће им бити достављена рјешења о утврђивању висине комуналне накнаде, уз припадајуће уплатнице за ову таксу.

Градско предузеће – Завод за изградњу (ЗИБЛ) крајем прошле седмице почео је са слањем нових рјешења и уплатница, а како каже в.д. директора ЗИБЛ-а Велимир Кукобат до сада су упућени на око 10.000 адреса.

- Прво смо почели са слањем уплатница за правна лица, а затим и за физичка тако да они који их још нису добили, могу то очекивати у наредним данима. Надамо се да ћемо ускоро завршити цијели овај посао и да ће свих 50.000 рачуна бити достављени обвезницима - рекао је директор ЗИБЛ-а Велимир Кукобат.

Због проблема у функционисању ЗИБЛ-а, рјешења за плаћање комуналне накнаде нису упућивана обвезницима од почетка ове године. Ипак, в.д. начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, каже да је у међувремену пронађено рјешење да се рачуни испоруче, те позива грађане да испуне своју законску обавезе из које се финансирају бројне комуналне дјелатности на подручју града.

- Овогодишњим буџетом планирали смо да на основу комуналне накнаде у градски буџет прикупимо 3,7 милиона КМ. Међутим, због познатих проблема са ЗИБЛ-ом, грађанима и предузећима још нису испоручени овогодишњи рачуни. У међувремену је тај проблем ријешен и рачуни су почели да стижу, а од свих обевезника очекујемо да испуне своју законску обавезу. Грађани морају схватити да се тим новцем одржавају градски путеви, тротоари, игралишта и друге комуналне функције – казао је Билчар.

Он се посебно захвалио радницима ЗИБЛ-а, који су, како каже, имали разумијевања и добре воље да се овај проблем премости, без обзира на тешко материјално стање запослених и тешкоће с којима се суочава ово предузеће. 

Плаћање комуналне накнаде је законска обавеза прописана Законом о комуналним дјелатностима и Одлуком о комуналној накнади. Овим је утврђена обавеза плаћања комуналне накнаде власницима и носиоцима права располагања на стамбеном, пословном и другом простору, носиоцима станарског права, закупцима стамбеног, пословног и другог простора, односно физичким и правним лицима која су корисници објеката и уређаја заједничке комуналне потрошње.

Средства, која су обезбјеђују из комуналне накнаде, користе се за обављање комуналне дјелтности заједничке комуналне потрошње, а што подразумијева: одржавање градских саобраћајница, тротоара, паркиралишта, тргова, мостова и пропуста, одржавање локалних и некатегорисаних путева, одржавање вертикалне и хоризонталне саобраћајне  сигнализације, утрошак електричне енергије и одржавање јавне расвјете и семафора, одржавање и уређење водотокова, одржавање комуналне опреме, одржавање јавних зелених површина, одржавање јавне хигијене и зимска служба (одржавање проходности саобраћајница).

Градска управа града Бањa Лукa © 2008