• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Отворена изложба „Теме и идеје модерног: српско сликарство 1900–1941”
Отворена изложба „Теме и идеје модерног: српско сликарство 1900–1941” PDF верзија   Верзија за штампу

Поводом обиљежавања 22. априла - Дана града, вечерас је у Музеју савремене умјетности Републике Српске отворена изложба "Теме и идеје модерног: српско сликарство 1900-1941" у сарадњи са Галеријом Матице Српске из Новог Сада.

Отварајући изложбу, градоначелник Бањe Луке Игор Радојичић рекао је да ова изложба има неколико значајних елемената - један је "уклапање" у историјске циклусе, а други то што изложба "долази" из града пријатеља Новог Сада са којим је Бања Лука још 2006. године потписала споразум о сарадњи.

Радојичић је подсјетио да је 2014. године потписан споразум о сарадњи између Матице Српске из Новог Сада и Музеја савремене умјетности Републике Српске.

-Нови Сад је европска пријестоница културе, и гледајући њихово искуство, и Бања Лука се одлучила да иде тим путем и да поднесе апликацију за пријестоницу културе 2024. године - истакао је градоначелник Бањe Луке.

Он је навео да је ових дана почео са радом Тим и Савјет за кандидатуру Бањe Луке за европски град културе и додао да Бања Лука очекује од Новог Сада подршку - којим путем ићи и које грешке избјећи.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске, Сарита Вујковић рекла је да изложба подразумијева поставку више од 60 радова уља на платну, цртежа, скулптура и графика умјетника Саве Шумановића, Петра Добровића, Милана Kоњевића, Миле Милуновића, Богдана Шупута, Марка Челебоновића и других. Подијељена је у три тематске цјелине – село, град, људи, са намјером да се кроз одабране теме представи развој ликовног језика и поетике.

Ова стална поставка српске умјетности XX вијека Галерије Матице Српске указује на идеје модерности у српској умјетности прве четири деценије XX вијека, као и на њихову везу са историјским, политичким и друштвеним приликама у којима је настала.


Градска управа града Бањa Лукa © 2008