• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Градоначелник уручио први сертификат енергетске ефикасности вртићу "Срна"
Градоначелник уручио први сертификат енергетске ефикасности вртићу "Срна" PDF верзија   Верзија за штампу

Градоначелник Бање Луке, Игор Радојичић уручио је данас сертификат о енергетској ефикасности дјечијем вртићу „Срна“, који је први вртић у Републици Српској са овим сертификатом.

-Мијењају се стандарди за стамбену градњу, који су данас знатно виши, а посебно када је ријеч о објектима од оваквог интереса, попут вртића. Енергетска ефикасност значи да се енергија користи на ефикасан начин и у смислу утрошка електричне и топлотне енергије, и све оно што је прописано одређеним стандардима. Ово је недавно изграђен вртић са новом столаријом, има сопствено гријање и у сваком случају задовољава нове стандарде. На нама је да наставимо провођење даљих мјера енергетске ефикасности са осталим објектима који су јавног интереса – изјавио је градоначелник Радојичић новинарима.

Како је нагласио, неки од пројеката енергетске ефикасности који се проводе у овом граду су на објектима Поликлинике, Природно-математичког факултета и Основне школе „Алекса Шантић“.
Одговарајући на питања новинара о отварању нових вртића, градоначелник Радојичић је казао да су припремљени пројекти неких нових објеката.
-Планирано је и кориштење школских објеката за потребе вртићког смјештаја и ријеч је углавном о сеоском подручју. Имамо у плану и један нови пројекат, а то је изградња стамбено-пословних објеката на локацијама градског земљишта у склопу јавно-приватног партнерства, гдје бисмо у приземљу објеката имали вртиће, амбуланте или просторије мјесне заједнице, а изнад стамбено-пословне просторе – појаснио је градоначелник.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање, Јелена Куртиновић казала је да су пројектом енергетске ефикасности у вртићу "Срна" знатне уштеде, и на самом енергенту и у квалитету гријања.
-Дјеци је топло и може квалитетно да се обавља васпитно-образовни рад – закључила је Куртиновић.

Иначе, на основу обављеног енергетског прегледа и урађеног енергетског извјештаја, вртић „Срна“ добио је енергетски сертификат од стране Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност.
Дјеци су данас подијељене и мемори игре са илустрацијама у вези са појмом енергетске ефикасности и заштите животне средине, како би им се кроз игру и забаву, али на један едукативан начин, указала важност уштеде енергије и заштита животне средине.
Градска управа Града Бања Лука урадила је и кратке брошуре, промотивне материјале за грађане путем којих ће се моћи информисати у вези са законском регултивом из области енергетске ефикасности али и добити савјете за уштеду и повећање енергетске ефикасности у домаћинству.
Електронске верзије наведених брошура и бојанки, као и све информације у вези са пројектима из енергетске ефикасности које Град Бања Луке реализује или на некакав начин учествује могу се пронаћи на званичној интернет страници Града (www.banjaluka.rs.ba).


Радионица у вртићу "Плави чуперак"
У сарадњи са Центром за предшколско васпитање и образовање, представници Града данас су организовали и едукативну радионицу за најмлађе у вртићу „Плави чуперак“. Том приликом, дјеци су подијељење бојанке тзв. „ЕКО ЗЕКО“, блокови и бојице као и дипломе за успјешну завршену едукативну радионицу у организацији Града Бања Лука.

"Енергетски дани"
Све данашње активности реализоване су у оквиру манифестације "Енергетски дани", којом Град Бања Лука жели да скрене пажњу на значај енергетске ефикасности у зградама, индустрији и транспорту, да се ојача јавна свијест грађана о одрживој енергији и енергертској ефикасности али и заштити животне средине.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008