• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / 140 привредника на панел дисусији „Будући правци развоја привреде у Бањој Луци“
140 привредника на панел дисусији „Будући правци развоја привреде у Бањој Луци“ PDF верзија   Верзија за штампу

У организацији Градске развојне агенције, 29. септембра, одржана је панел дискусија на тему „Будући правци развоја привреде у Бањој Луци“. Дискусија је одржана са циљем да се представе досадашњи резултати и улога, али и план и програм рада Агенције у пружању подршке привредном развоју.
У раду панела је учествовало преко 140 привредника, те народни посланик Игор Радојичић и директор Градске развојне агенције Дејан Кустурић. Привредници су имали прилику да изложе своје проблеме, приједлоге и сугестије, а Кустурић је истакао значај досадашње сарадње са предузетницима и изразио наду да ће ова панел дискусија дефининисати даље правце дјеловања и приједлоге за израду мјера подршке што ће бити дио програма и плана рада Агенције за 2017. годину.
Као главни проблеми привредника у дискусији су наведени недостатак обученог, специјализованог кадра из одређених сектора производње због веома мало уписаних ученика на струковне школе и занате у Бањој Луци, али и због великог процента оних који након завршених стручних средњих школа не желе да раде посао за који су се школовали. Заједнички је закључено да је неопходно изнаћи нова рјешења како би се увела стручна пракса већ од првог разреда средњих школа, али и да се кроз оснивање центра за образовање одраслих нађе начин за прилагођавање понуде и тражње на тржишту струковних занимања која би имала краћи рок прилагођавања потребама.
Радојичић је истакао велики значај пројекта „Управљање градском имовином“ који има за циљ израду јединственог регистра градске имовине и који представља стратешко опредељење Градске управе да се што ефикасније управља и користи расположива градска имовина. Заједнички је истакнут значај увођења пројекта јавно-приватног партнерства који треба да се учини прихватљивим за више различитих пројеката у граду. Као генерални закључак донесено је још и обавезно рјешавање проблема нелојалне конкуренције у ИТ сектору, сектору аутомеханичара, дрвопрерађиваче и другим гранама гдје је то изражено.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008