• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Уручена "Златна чаша гостољубља"
Уручена "Златна чаша гостољубља" PDF верзија   Верзија за штампу

Туристичка награда „Златна чаша гостољубља Медитерана и југоисточне Европе“ за 2015. годину - 8. јуна 2016. године је свечано уручена градоначелнику Бање Луке Слободану Гаврановићу. Награду додјељује Међународни центар за развој туризма (Sacen international), чији је директор Драган Глигоријевић данас и уручио ово значајно признање првом човјеку Бање Луке.
-Ово је за значајно признање које други пут стиже у Бању Луку, и чули смо данас да је у 57 година од када се додјељује,  јединствен случај да је једна туристичка дестинација добила два пута заредом Златну чашу гостољубља – казао је градоначелник новинарима у Градској управи. Према његовим ријечима, награда потврђује да Бања Лука чини значајне напоре који су препознати, да су патроле које су обилазиле наш град увидјеле да се овдје дешавају значајни процеси.
-Иза нас јесу године великих напора, године у којима се туристички и радници у јавним институцијама дали изузетан допринос да оно што радимо у области културе, спорта и приведе упакујемо у један добар туристички производ и представимо се у оквиру туристичке привреде југоистока Европе. То су врло велики искораци, и уз надоградњу туристичке инфраструктуре, Бања Лука ће дефинитивно постати једна од најатрактивнијих туристичких дестинација у будућности – нагласио је градоначелник Гаврановић.

Директор Међународног центра за развој туризма казао је да је Бања Лука предиван град, који једноставно мирише на гостољубље.
-Између гостољубља и гостопримства је велика разлика, и Свјетска туристичка организација и SACEN су послали поруку да госта треба волети. Од вас смо управо то научили, односно да госта волите од како знате за себе. А гостопримство је већ нешто друго, оно је везано са интересом, новцем и другим – рекао је Глигоријевић новинарима.
Према његовим ријечима, становници Бање Луке, од оних из предшколске доби до најстаријих природно су радују госту.
-Ми смо сада у озбиљној кризи како да се радујемо госту. Ви сте нам као светионик, и у шали кажемо да Бања Лука треба да отвори школу гостољубља и научите друге о томе – нагласио је Глигоријевић, изражавајући задовољство тиме што је први пут награда додијељена у неком граду добитнику, мимо свечане церемоније. Најавио је да данас из Бање Луке стартује нова Међународна туристичка патрола за избор најбољих у туризму Медитерана и југоисточне Европе.

Директор Туристичке организације града Бање Луке, Остоја Барашин каже да ове туристичке награде припадају грађанима који представљају мјерило гостољубивости једног града. Он је нагласио да ће Туристичка организација града и у наредном периоду наставити да промовише туристиче потенцијале града.

Уручење туристичких награда уприличено је у оквиру обиљежавања Спасовдана - крсне славе Бање Луке и први пут је организовано у граду који је и добитник награда.
Градоначелник и директор Туристичке организације града нису могли да присуствују званичној церемонији додјеле награда која је раније одржана у Београду.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008