• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Аерозагађење

Локални еколошки акциони план

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Живот у БЛ / Животна средина / Зауставимо амброзију!
Зауставимо амброзију! PDF верзија   Верзија за штампу


Град Бања Лука сваке године организовано уклања амброзију са јавних површина у граду.
Акција почиње у јулу, прије почетка цвјетања ове биљке. Кошењем се уклања овај коров који утиче на појаву алергија код великог броја људи.
За ефикасно сузбијање, потребно је косити коровишта од амброзије, сваке треће недјеље. Само тако се спрјечава отпуштање полена и стварање новог сјемена. Уклањање амброзије са јавних површина организује се и у августу, и у септембру.

Грађани могу уништити амброзију у свом окружењу, или позвати Комуналну полицију- уколико примјете појаву амброзије на јавним површинама и приватним двориштима на урабаном подручју (Тел: 051/306-464 ), и Одјељење за инспекцијске послове- уколико је ријеч о присуству амброзије на пољопривредном земљишту (Тел: 051/244-428). На располагању им је и број Центра за обавјештавање - 121.

Шта је амброзија, и како је препознати?
Амброзија у току цвјетањаАмброзија, у народу позната и као фазануша и лимунџик, је најпознатија и најопаснија алергена биљка на свијету. Полен амброзије изазива алергију код 10 одсто људи. Полен амброзије је узрочник 50-60% свих поленских алергија. Амброзија је типичан коров незараслих, голих земљишта. Налази се у запуштеним баштама и двориштима, између редова на њивама, крај путева и на међама.

Концентрација полена - на www.banjaluka.rs.ba
Град Бања Лука је издвојио и средства за куповину Уређаја за мјерење концентрације полена алергених врста. Мониторинг концентрације алергених врста полена, укључујући и амброзију, раде стручњаци са Пољопривредног института РС, и добивени резултати свакодневно се објављују на интернет презентацији Града Бања Лука. Те прогнозе могу помоћи алергичним људима да лакше испланирају свој радни дан, а дугорочније прогнозе олакшавају планирање одређених активности.

 

 

 

Градска управа града Бањa Лукa © 2008