• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Потписан Меморандум у Влади РС - Уштеда енергије у установама из образовања и здравства
Потписан Меморандум у Влади РС - Уштеда енергије у установама из образовања и здравства PDF верзија   Верзија за штампу

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић потписала је јуче Меморандум о разумијевању за унапређење енергетске ефикасности са осам градоначелника и начелника општина и 12 директора јавних установа у којима ће бити реализован Пројекат енергетска ефикасност. Меморандум се у Бањој Луци односи на Природно-математички факултет, а у име Града Бања Лука потписала га је замјеник градоначелника Јасна Бркић.
Послије потписивања, Голићева је рекла да се Меморандум односи на укупно 10 објеката у којима је смјештено 12 установа из области образовања и здравства, а подразумијева замјену прозора, врата, енергента, изолације и кровне конструкције. Она је подсјетила да је ово други круг у којем је изабрано десет објеката, док је у првом било 11, те да би ускоро требало да буде потписан меморандум за још 11, чиме би процес био заокружен.
-Жао ми је што пројекат не може обухватити све заинтересоване јер је за њега аплицирало више од 300, а само 31 објекат може бити обухваћен по правилу Свјетске банке, чијим кредитним средствима ће бити реализован - рекла је Голићева и додала да је почео избор извођача радова. Она је истакла да је укупна вриједност пројекта око 12 милиона долара.
-Спровођење овог пројекта подразумијева реконструкцију јавних зграда да би се побољшала њихова енергетска ефикасност и смањила издвајања за материјалне трошкове - појаснила је Голићева.
Голићева је подсјетила да се БиХ обавезала да ће уштеда енергије до 2018. године бити до девет одсто, те да ће ови објекти послије реконструкције постизати уштеде и до 50 одсто у односу на материјалне трошкове који су се до сада издвајали.
Министар просвјете и културе Дане Малешевић рекао је јуче да је пројектом који предвиђа меморандум обухваћен 21 објекат из образовања.
Подсјећамо да је у Бањој Луци, у првом кругу, у Пројекат енергетске ефикасности укључен објекат Основне школе "Алекса Шантић".

Градска управа града Бањa Лукa © 2008