• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Савјет дао зелено свјетло извјештајима и програмима локалних организација
Савјет дао зелено свјетло извјештајима и програмима локалних организација PDF верзија   Верзија за штампу

Савјет за привреду, запошљавање, финансије и буџет Града Бања Лука, одржао је данас, 30. марта, у Градској управи редовну сједницу, на којој су подржали извјештаје о раду за прошлу и програме рада за ову годину Туристичке организације града, Градске развојне агенције и Центра за развој и унапређење села.
-Уз подршку свим документима, Савјет је констатовао да треба да се редефинише улога Центра за развој и унапређење села имајући у виду потребу да се та институција растерети одређених послова и да се значајније може окренути пословима директног развоја и утицаја на развој пољопривреде и руралних простора у складу са нашим планским документима и стратегијама – казао је градоначелник Слободан Гаврановић новинарима послије сједнице Савјета.
Повод за такву оцјену Савјета, према његовим ријечима - јесте чињеница да је високо учешће трошкова Центра у укупним приходима које он остварује или добија из буџета Града за функционисање.
-Знамо да Центар мора имати и радну снагу због послова које обављају у комуналној сфери, а којих се објективно могу растеретити. У том правцу, смо предлагали одређене одлуке Скупштини Града, која је и донијела закључак да Центар и надлежно Одјељење предложе нови начин изградње, управљања и кориштења сеоских водовода – нагласио је градоначелник. Он је додао да тај процес још није окончан, а да је стање капацитета сеоских водовода послије урађене анализе такво да градска служба не може да их преузме, јер поједини водоводи који су рађени деценијама прије немају ни документацију.
-Остаје да видимо да ли ће нови модел управљања сеоским водоводима бити ријешен на начин да се повјере неком предузећу или формирањем посебног предузећа у тој области, или оне водоводе које је могуће предати градском „Водоводу“ како би систем водоснабдијевања био јединствено посматран као једна функција са мјеста стручне институције – казао је градоначелник.
Директор Центра за развој и унапређење села, Миленко Шарић казао је да постоји потреба да „сви водоводи буду под једним кровом“.
-У овом тренутку је то заиста неизвјесно зато што инфраструктура на сеоском подручју није идентична оној на урбаном, а с друге стране ти водоводни системи нису интегрисани у јединствене технолошке цјелине што би морало да буде. Не очекујем да ћемо у блиској будућности имати коначно рјешење, тако да ћемо и даље у границима наших могућности извршавати своје досадашње задатаке – закључио је Шарић.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008