• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Савјет за привреду подржао План капиталних инвестиција
Савјет за привреду подржао План капиталних инвестиција PDF верзија   Верзија за штампу

Савјет за привреду, запошљавање, финансије и буџет Града Бања Лука, одржао је данас, 26. марта, у Градској управи редовну сједницу, на којој су подржани План капиталних инвестиција града Бањe Луке за период 2015-2017. године и Информација о стању предузетништва на подручју Бање Луке са приједлогом мјера будућег развоја предузетништва.
Градоначелник Слободан Гаврановић говорећи о Плану капиталних инвестиција казао је да је ријеч о документу чија је израда започела у процедури добијања БФЦ сертификата, те да је сада завршен и упућен Скупштини Града на разматарање.
-Документом су дефинисани приоритетни пројекти, а након проведних процедура од стране Тима за израду Плана капиталних инвестиција и дефинисане методологије. У припреми Плана добили смо преко 180 апликација, од којих су прихваћене аплиакције за 53 пројекта. Улагања у те пројекте за три године износиће 117 милиона КМ – рекао је градоначелник новинарима послије сједнице Савјета.
Вриједност самих пројеката је знатно већа, и износи преко 420 милиона КМ.
-Покушали смо да пројекте који су некада били планирани Стратегијом развоја града сведемо на реалне оквире. Дошли смо до најужег броја пројеката који су реални да се започну у овој години и да имамо бар минимална улагања у једној од ове три године. Неки су већ започели у 2015, неки ће почети у овој, а за поједине пројекте имамо изворе финансирања за 2017. годину – појаснио је градоначелник Гаврановић, и додао да се разлика средстава од износа планираног за улагања до вриједности пројеката - односи на даље фазе трајања пројеката послије 2017. године, за које ће се тражити други извори финансирања, попут модела јавно-приватног партнерства.
У дијелу привреде, пројекти који су предвиђени Планом, односе се на даљи наставак развоја Пословне зоне у Рамићима, из комуналне инфраструктуре ријеч је пројектима водоснабдијевања, развоја канализационог система у граду и изградњу саобраћајница, затим наставак ревитализације тврђаве „Кастел“, и др.
Када је ријеч о стању предузетништва на подручју Бање Луке, градоначелник је нагласио да се у посљедњих неколико година, захваљујући предузетим мјерама у сектору привреде, у тој области биљеже одређених позитивни трендови. Навео је примјер да је прошле године забиљежено за 200 више пријављених него одјављених предузетничких радњи.
-Оно за шта се Савјет залаже јесте сет мјера које смо заједно договарали са Привредном комором за даље побољшање стања у тој области, али и даљи рад на стварању позитивног амбијента, гдје Град и градске институције треба да буду апсолутно сервис и тог дијела наших привредника уз мјере које смо раније проводили и добру комуникацију – казао је градоначелник.
Предсједник Подручне привредне коморе регије Бања Лука, Горан Рачић казао је да се мјере које су данас разматрали чланови Савјета за побољшање предузетништва на подручју града углавном односе на фискално и парафискално растерећење, повећање "прага" ПДВ на 100.000 КМ, увођење јединственог регистра предузетника на нивоу Републике Српске и друге мјере.
-Бања Лука сада има око 5.000 предузетничких радњи. Урађено је доста у тој области задњих неколико година и сигурно је да Бања Лука спада у један од веома конкурентних градова, посматрајући локацију, инфраструктуру коју има, и др. – закључио је Рачић.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008