• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Аерозагађење

Локални еколошки акциони план

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Живот у БЛ / Животна средина / Водотокови
Водотокови PDF верзија   Верзија за штампу

Главни водоток Бање Луке је Врбас. Са својом карактеристичном бојом и пејзажима које ствара на свом путу од Зец планине до ријеке Саве, једна од најљепших ријека у Босни и Херцеговини. Дијели град на два дијела. На подручју града у Врбас се улијевају притоке: Врбања, Сутурлија, Црквена, Швракава, Рекавица, и др.
Јужно од Бање Луке, Врбас је створио фантастичан кањон у којем се налази низ природних ријеткости. Брзаци, слапови, букови, плаже, околне стијене, те богатство биљног и животињског свијета чине овај предио посебним.

Врбас карактеришу ријетке и племените врсте рибе из породице салмонида, као што су поточна пастрмка, липљен и младица, што говори о изузетно квалитетној води и специфичности рибљег фонда. Врбас је ријека на којој се одржавају многе манифестације и спортска такмичења. Посебну атракцију представљају спортови на води за које ова ријека пружа изврсне услове. Специфичност ове ријеке представља и чамац дајак који је добио име по мотки која служи за гурање чамца.
Посљедних неколико година далеко више је посвећена пажња на уређењу и одржавању водотока на подручју града, посебно ријеке Врбас, њених притока, те већег броја регулисаних и нерегулисаних потока. Да би Врбас сачувао своју љепоту и чистоћу током цијеле године редовно се врше одређене активности на уређењу са посебним акцентом у љетном периоду да би обале и корито ријеке биле безбједније за купање, шетање, разне облике рекреације, а посебно и за одређивање разних манифестације.

 

Градска управа града Бањa Лукa © 2008