• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Аерозагађење

Локални еколошки акциони план

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Живот у БЛ / Животна средина / Зеленило и паркови
Зеленило и паркови PDF верзија   Верзија за штампу

Град зеленилаБања Лука је позната као град зеленила - има 22.000 стабала дрвећа засађених у алејама, парковима и насељима, које је у обавези да одржава Град. Ту је и 150 хектара травњака, 40 километара зелене ограде, 31.000 комада украсног грмља и 5.000 комада ружа, те велики број сезонског цвијећа.

Због проблема пропадања старих дврореда узрокованих загађењем и физиким оштећењем, Завод за заштиту културног, историјског и природног наслеђа Републике Српске израдио је Студију анализа здравственог стања стабала са мјерама санације.

ДрворедиПланом санације дрвореда предвиђено је да се уклоне сува и стабла лошег здравственог стања, уради детаљна стручна резидба крошања свих стабала, да се санирају резови и оштећења од ломова и других механичких оштећења, затим припреми редовна хемијска заштита свих стабала, попуна дрвореда појединачно или у низовима, формирање нових низова дрвореда, уградња система за залијевање, прихрањивање, провјетравање и монтажу вертикалних штитника. Примјењујући препоруке из Студије, унесене су и нове врсте: кугласте форме јасена, јавор, јапанске трешње и других врста, а по препоруци стручњака, готово да је напуштена садња кестена, каталпе и неких врста јавора.

Данас се зелене површине одржавају према урађеном програму одржавања за сваку годину, којим је предвиђено да се травњаци у парковима и у ужем дијелу града косе седам до 15 пута годишње, зелене траке уз саобраћајнице најмање четири до седам пута годишње, а травњаци у насељима два до четири пута.
Осим кошње, врши се и реконструкција, дјелимична или потпуна, уништених травњака. Редовно орезивање живе ограде и грмља подразумијева најмање два пута годишње орезивање и занављање оштећених мјеста. Годишње се засади око 2.000 стабала.

Два најзначајнија парка у граду су парк „Петар Кочић“ и парк „Младен Стојановић“. 

Парк "Петар Кочић" - ноћу Парк "Младен Стојановић"

Градска управа града Бањa Лукa © 2008