• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Бања Лука створила процедуре за повољно пословно окружење
Бања Лука створила процедуре за повољно пословно окружење PDF верзија   Верзија за штампу

Бања Лука је спремна да заједно са привредницима рјешава њихове акутне проблеме, посебно када је ријеч о инвестирању и новим инвестицијама. У тој реформи већ смо постигли висок степен ажурности, тако да за 24 часа предузетник може регистровати своју дјелатност. Казао је градоначелник Слободан Гаврановић 27. маја - на конференцији за новинаре уприличеној поводом добијања међународног сертификата о повољном пословном окружењу у Југоисточној Евопи (BFC SEE). Бањој Луци је овај сертификат свечано уручен 26. маја на Трећем регионалном конгресу „Позиционирање Југоисточне Европе као повољне инвестиционе дестинације“ који је одржан у Неуму.
Према ријечима градоначелника, од 2013. године активно је рађено на процесу препознавања Бање Луке као локалне заједнице која жели да уреди своје процедуре, те да све што се нуди инвеститорима буде у складу са законом и вођено као транспарентан процес.
-Основни захтјев страних инвеститора и јесте законитост, транспарентност и ефикасност. Дакле, управа и друштво морају да одговоре на тај начин. На тим питањима смо иначе истрајавили тако да су се подударали са захтјевима BFC стандарда – истакао је градоначелник, и додао: „Уз све оно што смо учинили кроз увођење одређених мјера на стварању једног новог процеса у Граду Бањој Луци не мислимо да стављамо тачку, него напротив – да још агресивније подигнемо ефикасност градске администрације и стварамо повољније услове за привреднике“.
Због тога је, сматра градоначелник, ово међунардно признање – признање напора Града и признање да у Бањој Луци постоји искреиран такав амбијент који треба да се развија и јача његова позиција у Југоисточној Европи.
-Сада можемо да рачунамо на то да озбиљни инвеститори могу да дођу до податка да је Бања Лука од данас дестинација која је прошле све задате критеријуме и процесе и да  смо се приближили европским стандардима које они захтијевају – казао је градоначелник.
Истакао је да је у Градској управи новом организацијом послова - обезбијеђено једно мјесто на којем привредници могу да добију све одговоре.
-Оно што буде зависило од градске администрације ми ћемо учинити крајње ефикасним, што ће наш тим за сертификацију пратити и дограђивати – закључио је градоначелник, подсјећајући да је у оквиру ових активности недавно одржана конференција привредника Бање Луке и Велења, те сусрет пројектних тимова два града о могућностима заједничког наступа у обезбјеђивању средстава за реализацију пројеката.
Раденко Комљеновић, начелник Одјељења за привреду истакао је да је максимално поједностављена процедура за регистрацију предузетника, која се заврши у року од 24 часа по предаји захтјева.
-Потребна су само два документа и захтјев, а то су копија личне карте и рјешење од суда да није издата забрана те дјелатности која се предвиђа. Мјерама које смо предузели у смислу стимулисања развоја предузетништва кроз пројекте запошљавања и самозапошљавања су еведентни резултати, постоји интерес за те пројекте и имамо тренд раста у задње двије године у регистрацији предузетника – прецизирао је Комљеновић.
Програм сертификације повољног пословног окружења у Југоисточној Европи је јединствен регионални програм за унапређење конкурентности локалних самоуправа, који се проводи у Републици Србији, Хрватској, Македонији и Босни и Херцеговини. Укупно 12 градова у поменутим земљама, укључујући и Бању Луку, има овај сертификат.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008