• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Бања Лука добила међународни сертификат о повољном пословном окружењу
Бања Лука добила међународни сертификат о повољном пословном окружењу PDF верзија   Верзија за штампу

Граду Бањој Луци, 26. маја, на Трећем регионалном конгресу „Позиционирање Југоисточне Европе као повољне инвестиционе дестинације“ који се одржава у Неуму уручен је међународни сертификат о повољном пословном окружењу (BFC SEE).
Градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да је BFC цертификат доказ да су локална администрација и све процедуре у Бањој Луци повољне за инвеститоре, те да је град на најбољем путу да крене у нови привредни развој.
-Сигурно је да ћемо у наредном периоду бити препознати као једна од дестинација која је привлачна за инвеститоре јер је сав процес сертификације рађен на бази европских економских стандарда - рекао је Гаврановић.
Град Бања Лука прошао је процес сертификације и остварио укупну оцјену у износу од 92,5 одсто од укупно 100, те испунио 12 критеријума и више од 80 подкритеријума за унапређење квалитета услуга и информација које јединице локалне самоуправе пружају привредницима и страним инвеститорима.
-Остајемо и даље у напорима да и даље побољшавамо све наше услуге у оквиру постојећег законског оквира - истакао је градоначелник истичући да Бања Лука од прошле године припрема пословну зону у Рамићима и већ продаје прве локације у њој.
Помоћник министра управе и локалне самоуправе Републике Српске, Миланка Шопин рекла је Срни да је Трећи регионални конгрес "Позиционирање Југоисточне Европе као повољне инвестиционе дестинације" био прилика да се чују искуства општина из градова у региону који су већ добили сертификат о повољном пословном окружењу, али и самих инвеститора.
-Неспорне су добити које биљеже општине и градови које имају овај сертификат, биљеже пораст привредне активности и препознатљиви су по отворености локалних администрација у привлачењу домаћих и страних инвеститора - рекла је Шопин.
Према њеним ријечима процес сертификације се не завршава самим добијањем сертификата него свака локална заједница треба наставити са унутрашњим преиспитивањем властитих капацитета у смислу да постане ефикасна, отворена за инвеститоре и пружи им квалитетне и корисне информације.
Међународни сертификат о повољном пословном окружењу BFC SEE данас је у Неуму добио и град Панчево из Србије.
Програм сертификације повољног пословног окружења у југоисточној Европи је јединствен регионални програм за унапређење конкурентности локалних самоуправа, који се проводи у Републици Србији, Хрватској, Македонији, и БиХ.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008